Historia

Huom: Ruuhijärven nuorisoseura etsii Ruuhijärven koulun oppilaita vuosilta 1930-1975. Jos olet käyny tuolloin koulua, ota yhteyttä nuorisoseuraan puhelimitse 0504658499 tai sähköpostilla palaute(at)ruuhijarvi.com.

heinamiehet690x458

Esihistoriallinen aika
Nastolan kaikki merkittävät muinaisjäännökset ja -kätköt on löydetty Ruuhijärveltä.
Löydöt ajoittuvat pääosin rautakaudelle.
3 rauta-aikaista kalmistoa Harakkamäki, Ristimäki ja Skinnari, joista löytyi mm. hopea- ja pronssikoruja. Näiden pohjalta on tehty museoviraston valvonnassa kansalliskoru ns.Nastola koru Löydöt viittaavat karjalaisen väestön asettumiseen seudulle

Uusi aika – 1900 luvun alku
Ruuhijärven koulu perustettiin vuonna 1900 ja osuuskassa vuonna1903.
Kouluja toimi parhaina aikoina kolme ja sekatavarakauppoja oli neljä eri puolilla kylää. Ruuhijärven sähköistys alkoi 1929. Ruuhijärvellä oli toiminnassa oma sähköyhtiökin.
1920-luvun alussa oli käytössä ainutlaatuinen Ruuhijärvi-junalaiva, joka kulki Nastolan kirkolta Ruuhijärvelle ja ylitti Iso-Kukkasen ja Salajärven välisen kannaksen kiskoja pitkin oman potkuria pyörittävän petrolimoottorin voimalla.
Tarkempia tietoja Ruuhijärvi-laivasta löydät vuoden 1979 resinaalehdessä julkaistuista artikkeleista (pdf)

Resiina-lehti, sivu 1
Resiina-lehti, sivu 2

Kulttuuripolku
Ruuhijärven kylän historiaan voit tutustua myös Lahden kaupunginmuseon EU-projektina toteutetunkulttuuripolun avulla. Kulttuuripolku kulkee kylän keskustan välittömässä läheisyydessä kaikkien merkittävämpien arkeologisten ja historiallisesti merkittävien kohteiden kautta, polun varrella on mm. useita uhrikallioita. Reitin voi kulkea kävelle, polkupyörällä tai vaikka ratsastaen.

ruuopast